لحن
سلام…اگر دوست دارین بدونین که لحن چیه؟لحن چه اهمیتی داره و چطور میشه لحن خوبی داشت در این فایل صوتی از رادیو آوا براتون توضیح دادم.لطفا همراه من جواد اسکندری باشید تا بیشتر با لحن آشنا بشید.
شما می تونید متن این فایل صوتی رو هم این زیر بخونید:
(گوینده با لحن آرام و غمگین می گه ):سلام…این یک لحن آزمایشی ست،نگران نباشید.من ناراحت نیستم
(گوینده با لحن شاد می گه) :و اگه قرار لحن مو شاد کنم این شکلی میشههههه…..راستی شما چطورین؟خوبین؟خوشین؟سلامتین؟
(گوینده با لحن تردید می گه) :ااا تردید دارین که خوبین یا نهههه؟یعنی ممکنه که خوب باشییین یاااا نباشیییین؟آهااااا
سلام سلام سلام….امیدوارم که حالتون عالی باشه دوستای خوبم در این فایل صوتی آموزشی می خوام درمورد موضوع لحن درکلام صحبت کنم که خیلی خیلی حائز اهمیته و مهمه.
اول از همه بیایم بگیم که لحن یعنی چی؟چه تعریفی برای لحن ارائه میشه؟
لحن،احساس گوینده ست متناسب با شرایطی که در اون هست. حالا اون شرایط ممکنه عصبانیت باشه،ممکنه خشم باشه،ممکنه احساس آرامش و یا متناسب با متن،که اگر یه متنی در اختیار کسی قرار بدن که بخونه ممکنه اون متن احساسی باشه،نمایشی باشه،حماسی باشه،طنز باشه و هر چیز دیگه ای…
من در ابتدای همین فایل آموزشی سعی کردم به سه لحن : غمگین، خوشحال و تردید بخشی از انواع محتلف لحن رو به شما نشون بدم
لحن در حقیقت یکی از ویژگی های صداست که روی بیان ما میاد و موجب میشه که بیان مون در برخی مواقع متفاوت بشه.یه چیز دیگه ای که خیلی در مورد لحن مهمه اینه که،مخاطب تصویر ذهنی منطقی خودش رو براساس لحن ما می سازه یعنی اگر لحن ما قوی باشه،درست باشه،تصویر ذهنی که توو ذهن مخاطب خلق میشه دقیق تره و اون می تونه با ما ارتباط بهتری برقرار کنه و لحن در شفاف سازی این تصویر ذهنی خیلی خیلی موثره.
اماچرا داشتن لحن در بیان اهمیت داره؟
- یه اصلی در فن بیان وجود داره و اونم اینه که هرچیزی که یکنواخت باشه محکوم به شکسته.حالا چه صدا باشه،چه لحن باشه،چه مطلب ما باشه یا هرچیزی.پس بهتره که ما وقتی صحبت می کنیم.لحن یکنواختی رو انتخاب نکنیم وگرنه شکستمون در بیان حتمیه.
2.اینکه لحن باعث میشه ما به بیان مون تنوع بدیم. این تنوع بخشی مخاطب رو از خستگی دور می کنه و به کلام شما جذابیت میده.
بدست آوردن لحن؟
خیلی ها می گن که خوب حالا چطور این لحن رو بدست بیاریم؟یکی از مواردی که خیلی می تونه روی لحن ما تاثیر بذاره و ما لحن خوب رو یاد بگیریم.گوش دادنه….گوش دادن.
بله بین گوش دادن و شنیدن هم فرق وجود داره و گوش دادن خوب یعنی چیزی رو دریافت کردن،تحلیل کردن، نتیجه گرفتن و در مقابلش پاسخی رو دادن،این میشه گوش دادن خوب و من توصیه ام اینه که حتما سخنرانی های خوب گوش بدید،رادیو گوش بدید،شعر گوش بدید،اگر می خواین دکلمه بخونید حتماً دکلمه افراد مختلف رو گوش بدید و خلاصه….این گوش دادنه لحن های مختلفی رو وارد حافظه ی شنیداری شما می کنه و باعث میشه که از یکنواختی خارج بشید.
مسئله ی بعدی تا جایی که می تونید شعر بخونید،دکلمه بخونید،حتماً حتماً خبرخوانی داشته باشید.یه خبر از یه سایت بگیرید شروع کنید لحن خبر رو اجرا کنید.می تونید از تعریف کردن داستان هم استفاده کنید.
اگر بچه دارید که خوب حتماً برای بچه تون داستان تعریف کنید و در تعریف کردن این داستان از لحن استفاده کنید.جایی خوب مثلا قصه ترسناک میشه،جایی که هیجانی میشه،جایی که کاراکتر خوشحال میشه،جایی که غمگین میشه….همه ی این ها رو توو بیان تون بیارید و این لحن رو در تعریف کردن همون داستان برای دیگران تمرین کنید وببینید وقتی یه داستان رو برای یکی تعریف می کنید اگه با لحن مناسبش بگید چقدرررر می تونه تاثیرگذار باشه.
ویا می تونید پادکست درست کنید.پادکست های رادیویی،آموزشی،هرچیزی که دوست دارید.همه این ها باعث تمرین می شه وتمرین کردن بهترین کاریه که شما می تونید برای تغییر در لحن تون ازش استفاده کنید.
حتما درطول روز به لحن تون دقت کنید.و با افراد سعی کنید با لحن های مختلف صحبت کنید و همین طور می تونید به لحن بازیگرانی که در تلویزیون هستن هم دقت کنید.ببینید چه جاهایی عصبانی می شن،چه جاهایی خوشحالن،چه جاهایی معمولی حرف میزنن.چون که یکی از مهارتهایی که بازیگران چه تلویزیون چه تئاتر و سینما دارن همین بازی با لحنه که در شرایط مختلف با لحن های متفاوتی صحبت می کنن که باعث جذابیت در کلامشون می شه.خیلی ممنونم از این که در این فایل آموزشی با موضوع لحن با من همراه بودی.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام و درود واقعا پادکست هاتون عالی بود اگه بشه تعدادشون رو زیاد کنین من هر روز سر میزنم به سایتتون صداتون خیلی دلنشینه
ممنون از همراهی تون خوشحالیم که براتون مفید بوده و تونسته بهتون کمک کنه….حتما منتظر فایل های بعدی ما باشید